February 5, 2020

Ειδικά σεμινάρια για ελληνικά λογιστικά πρότυπα (ΕΛΠ)

Από 1/1/15, με βάσει τον Ν. 4308/14, κάθε επιχείρηση με διπλογραφικό σύστημα μπορεί να εφαρμόζει όποιο λογιστικό σχέδιο επιθυμεί. Το Γ.Λ.Σ. (Γενικό Λογιστικό Σχέδιο) επι 3,5 δεκαετίες εφαρμόζεται επιτυχώς και συνεπώς κατά την άποψή μου δεν εξυπηρετεί σε τίποτα η εφαρμογή Δ.Λ.Π. (Διεθνών Λογιστικών Προτύπων)τουλάχιστον για τις μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις. Σε ότι αφορά τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις δικαιολογείται η εφαρμογή των Δ.Λ.Π., για θέματα κυρίως ελέγχου από εταιρείες που βρίσκονται στο εξωτερικό ( μητρικές) σε εταιρείες εσωτερικού (θυγατρικές) .
Δυστυχώς, ο Ν.4308/14 προχωράει και σε μικρές, αλλά και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την κατηγορία των βιβλίων τους.
Είναι ακατανόητο μια επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία (Εσόδων –Εξόδων) να συμπληρώνει την κατάσταση Β.6 του ν.4308/14. Ωστόσο, οι συνάδελφοι λογιστές –φοροτεχνικοί πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο, δηλ. την υποχρεωτική εφαρμογή του λογιστικού σχεδίου των λογιστικών προτύπων .
Πέραν από το κόστος των μικρών επιχειρήσεων (προγράμματα κ.λ.π.) το 95% των λογιστών είναι απροετοίμαστοι γι’ αυτό , αν φαντασθεί κανείς ότι ένα μεγάλο ποσοστό δεν γνωρίζει τι σημασία έχει κάθε λογαριασμός του Γ.Λ.Σ.. Απλά, δουλεύουν τους λογαριασμούς βάσει προγραμμάτων ή γιατί έτσι τους είπε ο Προϊστάμενος .
Επιβάλλεται λοιπών εδώ και τώρα να δούμε την αντιστοιχία των λογαριασμών του Γ.Λ.Σ. με τους λογαριασμούς των Ε.Λ.Π..

Το «ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ» , μετά από προετοιμασία 2 ετών, σε συνεργασία με ορκωτούς, αποφάσισε το 2020 να κάνει ειδικά σεμινάρια ΕΛΠ που να αναφέρονται στην αντιστοιχία των λογαριασμών των δυο λογιστικών σχεδίων και να προετοιμάσει τους συναδέλφους για ενδεχομένη υποχρεωτική εφαρμογή των Ε.Λ.Π. .Επί πλέον θα εξυπηρετήσει και τους συναδέλφους που θέλουν να εργαστούν σε εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, διότι αυτές εφαρμόζουν πλέον μόνο το λογιστικό σχέδιο των λογιστικών προτύπων . Η εκπαίδευση θα γίνεται από τον Κο Τσαντζαλή ή από Ορκωτό λογιστή.

Κοινοποιήστε στα social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram