February 5, 2020

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι τελειώνουν οικονομικές σχολές;

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ανησυχία των φοιτητών των οικονομικών σχολών σχετικά με το μέλλον τους ξεκινά από τέταρτο έτος φοίτησης διότι βλέπουν πιο καθαρά την πόρτα που οδηγεί στην αγορά.

Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν ότι η αγορά (ιδιωτικός τομέας) είναι αμείλικτη και σκληρή. Ο επιχειρηματίας έχει απλωμένη την περιουσία του και δεν τον ενδιαφέρει ο βαθμός πτυχίου, δεν τον ενδιαφέρει αν έχεις μεταπτυχιακούς τίτλους και οι κάθε είδους συστάσεις. Αυτό που θέλει, είναι να ξέρεις να δουλεύεις, δηλαδή να καταχωρήσεις παραστατικά, να κλείσεις ισολογισμό, να κάνεις τις δηλώσεις (ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος), να γνωρίζεις τα εργατικά, δηλαδή να κατέχεις πολύ καλά τους νόμους και να έχεις πρακτική εμπειρία σε αυτά.

Δυστυχώς αυτά δε γίνονται μέσα στις σχολές. Θα έπρεπε το ίδιο το κράτος να δώσει ισχυρά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις ούτως ώστε οι φοιτητές των οικονομικών σχολών να εργάζονται τουλάχιστον 3 ώρες ημερησίως (χωρίς αμοιβή) σε αυτές τις επιχειρήσεις υποχρεωτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του τέταρτου έτους και ο βοηθός του καθηγητή να είναι δίπλα τους, αλλά και αυτός να έχει κλείσει τουλάχιστον 10 ισολογισμούς στην αγορά πριν γίνει βοηθός, δηλαδή να είναι έμπειρος.

Έτσι θα γίνει σωστή δουλειά και θα φύγει όλο αυτό το άγχος, που όταν κάποιος τελειώνει οικονομική σχολή δεν τον προσλαμβάνει καμία επιχείρηση γιατί δεν έχει προϋπηρεσία. Πώς λοιπόν να αποκτήσει την προϋπηρεσία όταν μέσα στις σχολές δεν γνωρίζουν να εκδίδουν ούτε τιμολόγιο;
Πιστεύω ότι τουλάχιστον οι οικονομικές σχολές θα έπρεπε να βρίσκονται κυρίως κάτω απ’ την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εμπορίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Αυτή τη κατάσταση λοιπόν, την εκμεταλλεύονται κάποιοι «αετονύχηδες της αγοράς», οι οποίοι υπόσχονται με «πολλά ψεύδη» , ότι μέσα σε 2-3 μήνες ο απόφοιτος οικονομικής σχολής θα πετάει στα σύννεφα, θα ξέρει τα πάντα, θα γίνει διευθυντής μεγάλου γραφείου και ένα σωρό αηδίες.

Την ευθύνη την έχουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι μέσα σε αυτό το διάστημα θα λύσουν το πρόβλημά τους. Δηλαδή όλοι εμείς που λιώσαμε μέσα στην αγορά είμαστε άφρονες και ανόητοι και ας χρειαστήκαμε χρόνια για να τα μάθουμε. Ας δοκιμάσουν λοιπόν το νέκταρ της αγοράς και τότε θα καταλάβουν αν αυτά που γράφω είναι η πραγματικότητα ή όχι.

Σας οδηγούν κατευθείαν στην μηχανογράφηση για να καταχωρήσετε. Αν δεν περάσετε πρώτα απο το χειρόγραφο σύστημα, πώς θα δουλέψετε στην μηχανογράφηση ;
ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

H μηχανογράφηση κύριοι συνάδελφοι δεν σας μαθαίνει αλλά σας εξυπηρετεί, δηλαδή σας δίνει ακρίβεια και ταχύτητα αλλά δεν γνωρίζετε τι κάνετε.

Δεν εξηγεί κανένας προϊστάμενος(πλην εξαιρέσεων) γιατί θα πάτε στον (Α) ή (Β) λογαριασμό. Συνεπώς, δουλεύετε τυφλοσουρτικά. Έτσι όμως δεν μπορείς να γίνεις επαγγελματίας διότι δεν γνωρίζεις τι κάνεις. Το χειρόγραφο όμως το κατέχουν οι λογιστές που είναι πάνω από 50 ετών, οι οποίοι για να κάνουν το σεμινάριο παίρνουν τουλάχιστον 150 ευρώ την ώρα και όχι 10-20 ευρώ που δίνουν αυτοί οι κύριοι. Σας δίνουν λοιπόν απλά παραστατικά (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, γραφική ύλη κλπ ) με εύκολες λογιστικές εγγραφές. Δεν θα δείτε παραστατικά εισαγωγής (με εκτελωνισμό). Αναφέρονται κυρίως σε εμπορικές ή παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεις και όχι σε βιομηχανικές. Όμως λογιστής που δεν έχει δουλέψει σε βιομηχανία είναι ένας απλός λογιστής, διότι το βάθος των λογιστικών είναι στη βιομηχανία.

 ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΕΣ

Συμπερασματικά, για να γίνει κάποιος πραγματικός λογιστής θέλει χρόνο, υπομονή και δουλειά. Είμαι στο επάγγελμα αυτό από το 1978. Την εκπαίδευση την ξεκίνησα το 1989, αλλά έβαλα τον πήχη ψηλά και είπα θα αναφέρομαι μόνο σε αυτούς που θέλουν πραγματικά να γίνουν επαγγελματίες λογιστές, δηλαδή να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό το επάγγελμα και να δεσμευτούν να εργαστούν σκληρότερα απο ποτέ για να είναι οι κερδισμένοι στο τέλος.

Έχω εκπαιδεύσει χιλιάδες συναδέλφους, αλλά και δεκάδες υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών , οι οποίοι και μετά την εκπαίδευση μπορούν να με ρωτούν εφ’ όρου ζωής για ό,τι πρόβλημα έχουν (λογιστικό η φοροτεχνικό). Η εκπαίδευση λοιπόν στο «ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ» διαρκεί 14 μήνες και 20 ώρες. Τα σεμινάρια λογιστικής είναι 430 ώρες σύνολο, τα μεγαλύτερα σε διάρκεια στην αγορά και αποτελούν ουσιαστικά ενα μεταπτυχιακό στη λογιστική. Πρακτικά, ολοκληρωμένα σεμινάρια  με σκοπό να δημιουργήσουν λογιστές, φοροτεχνικούς έτοιμους για την αγορά εργασίας, με ικανότητες, γνώση και αξιοπίστία  και με μια μαγιά εμπειρίας που να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και στις περιστάσεις.

Κοινοποιήστε στα social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram